A Felelős Gasztrohős Alapítvány célkitűzése a fenntartható étkezés népszerűsítése. Játékos szemléletformáló foglalkozások során a gyermekek megtudhatják, miért jó a környezetnek és nekik is, ha helyi és szezonális élelmiszereket esznek, megelőzik a csomagolási- és élelmiszerhulladékok keletkezését.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óta dolgozik a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztésén hazánkban. Ovisok számára készült Palánták-, illetve iskolásoknak szóló Padtárs programjaink célja, hogy megismertesse a gyerekekkel, hogy az étkezésen keresztül milyen sokat tehetnek a Földért. A gyerekek játékos keretek között ismerkedhetnek a fenntartható étkezés alapjaival.
Gasztrohős Palánták ovis és Gasztrohős Padtárs sulis programok a fenntartható étkezés témaköreit dolgozzák fel. A gyerekek megtudják, mennyit utaznak a termények; miért jobb, ha nem vesszük meg tavasszal, csak ősszel a szőlőt; mi lesz az almacsutkából a komposztban és miért jobb, ha fóliába csomagolt uborka helyett „pucérat” veszünk. Üzeneteinket pozitívan fogalmazzuk meg, arra
irányítjuk a gyermekek figyelmét, mik azok a lépések, döntések, amelyeket ők is
megtehetnek környezetünk védelmében.
Előadásaink mellett középiskolásoknak szóló programunk a Diák PróbatÉtel, kibővített, felnőttekre szabott verziója pedig a PróbatÉtel Csapatépítés. A téma ugyanúgy a fenntartható étkezés, de bővebb formában, több témakört érintve, több adattal, meghökkentő vagy vicces ténnyel. Ezeknél a programoknál is a játékos, szórakoztató, pozitív szemléletű tudásátadásra helyezzük a hangsúlyt, az eszközök színesek, figyelemfelkeltőek, interaktívak.
- Országos - személyes
- Óvodás gyermekek (3-6)
- Alsó tagozatosok (7-10)
- Felső tagozatosok (11-14)
- Alkalmazkodókészség/reziliencia
- Kíváncsiság
- Kritikus gondolkodás/ problémamegoldás